STOF TOT NADENKEN

STOF TOT NADENKEN

Na 1400 jaar duidelijkheid hebben sommige mensen besloten een discussie weer opnieuw te beginnen: de manier waarop moslims zich kleden. Er gaan stemmen op die beweren dat het alleen maar om culturele waarden gaat, maar klopt dat wel? En hoe kunnen we dat aantonen? Daar heeft imam Zekeriya Budak afgelopen dinsdag over gesproken in de moskee in Schiedam.

Wat halal en haram is, heeft een basis. Wat is die basis? Islam. In islam bestaan de zes pilaren van imaan. De derde pijler geeft aan dat moslims geloven in de boeken die geopenbaard zijn aan ons: psalmen, torah, evangelie en de koran. Als moslims moeten wij de koran als geheel erkennen.

Wat zegt de koran over kleding?  Daarover wordt gesproken in surat An-nur, 30-31: ‘Zeg tegen de gelovigen dat zij hun ogen neerslaan (niet kijken met begeerte) en dat zij kuis blijven. Dat is beter voor hen. Zeg tegen de gelovige vrouwen dat zij hun ogen neerslaan en dat zij hun kuisheid moeten bewaren en dat zij hun schoonheid niet tentoon spreiden, behalve datgene wat te zien is (gezicht, handen en eventueel voeten) en laat ze met hun khumur (meervoud van khimar) de openingen van hun kleding bedekken.’Hoe ging dat in de tijd van de Profeet (saws)? Toen bedekten vrouwen zich ook en maakten een knot in hun haar en zetten daar een hoofddoek (khimar) op, maar zij sloegen deze naar achteren waardoor zij een decolleté hadden en gingen zo bijvoorbeeld naar de markt. Daar gaat het laatste stukje dus over. Allah gaat uit van wat de mensen daar al deden en daarom wordt er verteld dat zij met hun khimar (hoofddoek) ook hun boezem moeten bedekken.

Het bedekken van de schoonheid gaat dus niet alleen over haar. Als een vrouw een hoofddoek draagt, dan wil dat niet zeggen dat zij zich ‘bedekt’ volgens islamitische criteria. Daar zijn een paar eisen voor: de kleding moet het hele lichaam behalve de handen en het gezicht bedekken, mag geen versiering op zichzelf zijn, mag niet transparant zijn, mag niet te strak zien, mag niet op mannenkleding lijken, mag niet lijken op kleding van onkuise/afgedwaalde vrouwen en mag niet geparfumeerd zijn. Besef ook wel dat dit niet enkel een verplichting is voor de vrouw maar ook een vorm van aanbidding die,  net als bidden, vasten en aalmoezen geven, veel zegen kan opleveren. Het is net als een gebed dat de hele dag door gaat wanneer je het draagt.

Deze regels gelden voor de vrouwen wanneer zij in contact komen met mannen met wie zij volgens islam zouden mogen trouwen. De Profeet (vrede zij met hem) heeft in een overlevering het volgende verteld: ‘Er zijn twee groepen mensen die de hel in zullen gaan die ik nog niet heb gezien maar die zullen komen: mannen die zwepen hebben die lijken op de staart van een koe en daarmee mensen slaan (mannen die onderdrukken) en vrouwen die gekleed zijn maar toch bloot zijn, mannen uitdagen met de manier waarop zij kleden en lopen en hun hoofddoek dragen alsof het een kamelenbult is. Zij zullen op een afstand van 500 jaar verwijderd staan en zullen de geur van het paradijs niet kunnen ruiken’. 

Beste broeders en zusters, tegenwoordig wordt de vrouw als een product gezien en verliest zij haar waarde zodra haar schoonheid minder wordt. Vrouwen zijn geen producten en laten wij er ook niet zo naar kijken. Laten wij ervoor zorgen dat de vrouwen zich respectvol kleden en dat de mannen hen respectvol behandelen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.