Vraag 2

VRAAG:
Ik zou graag willen weten in welke situaties een imam een huwelijk rechtsgeldig kan afsluiten als een vader niet als wali wilt optreden. Bijv als er vanuit islamitisch oogpunt niets op een broeder aan te merken valt. Ik weet dat als je in een islamitisch land had gewoond, je een nikaah kunt sluiten bij rechtbank maar dat is dus nu niet het geval. Ik lees en hoor hier verschillende meningen over van geleerden. Daarbij is er ook nog een verschil in de hanafi en maliki madhab.

Ik heb daarbij niet over een jong puberaal stel maar eind twintigers die niet in een impulsieve of verliefde bui handelt maar dit echt wensen omwille van Allah swt. Dit komt nu ter sprake nadat vele lange gesprekken tussen vader en met bemiddelingen van familie en imam niet hebben mogen baten. Ghair Insha Allah.

ANTWOORD:

Wat ik gelezen heb klopt, alleen is de vraag welke imam het aandurft om in zo’n situatie de nikah toch te doen. Dit is een ander probleem die niets te maken heeft met het Islamitisch-juridisch antwoordt op uw vraag. Als de vader, opa, oom, broer niet berijd zijn en er geen islamitische rechtbank is kan de imam optreden in een situatie zoals deze, dus niet in elke situatie. Ik adviseer om alle mogelijkheden nogmaals maar dan ook nogmaals te proberen en te forceren. En dan is de keuze aan u. Of accepteren wat uw vader zegt en Allah swt zal u belonen voor uw geduld en opoffering. Of een imam vinden die het aandurft om jullie te huwen.

En Allah weet beter, Zekeriya Budak