Vraag 4

VRAAG: Is het toegestaan om een kerstpakket aan te nemen volgens de Islam?

Veel bedrijven geven rond december een kerstpakket. Bedrijven die bijvoorbeeld gesubsideerd worden en geld overhouden aan het einde van het jaar, gebruiken dit geld om een pakket op te stellen en deze geven ze als cadeau aan de werknemers. De naam kerstpakket is dan niet belangrijk, het is een cadeau van de werkgever. Het aannemen van zo een kerstpakket is toegestaan.
Als het kerstpakket wel wordt gegeven in verband met een religieuze feestdag, dan mag je dit ook aannemen, mits je hen geloof niet vereerd en de Islam niet schaadt.

Indien er in dit pakket verboden zaken (alcoholische dranken/ niet-halal vlees) zitten, dient dit weggegooid te worden. Bij sommige werkgevers mag je zelf kiezen wat voor soort product je wilt, in dit geval is het niet toegestaan om verboden zaken te vragen.

Een aantal bewijzen hiervoor:
1. Ali ibn Abi Talib (RA) nam bijvoorbeeld tijdens Newroz (een niet-islamitische feestdag) geschenken aan van de Majusi.
2. Ons moeder Aicha (RA) werd ook gevraagd omtrent het aannemen van geschenken tijdens niet-islamitische feestdagen, waarop ze zei: eet niet van het vlees dat ze slachten, maar het is toegestaan om van hun vruchten te eten als jullie dit krijgen.
3. In het leven van de profeet SallAllahu alaihi wa sallam, zien we ook een tal van voorbeelden terug dat hij geschenken van niet-moslims accepteerde. Zo kreeg hij bijvoorbeeld een dromedaris als cadeau van een niet-moslim koning.
4. De geleerden hebben daarnaast ook gezegd dat het aannemen van een cadeau valt onder ‘’het goede doen’’ {an tabarruuhum} uit vers 8, van Surah Al-Mumtahanah.